SilverGrow -projekti

Silver Grow – career guidance and digital education for senior workers in enterprises

Tavoite

Projektin tavoite on kehittää 50 + työntekijöille kokonaisvaltainen palvelumalli ja konkreettisia menetelmiä, mukaan lukien henkilökohtainen ohjaus, joiden avulla tuetaan ikääntyvien työntekijöiden työuraa, osaamistarpeiden tunnistamista ja työssä tarvittavan osaamisen lisäämistä. Nuorten ikäluokkien määrän vähetessä on tärkeää tukea pitkiä työuria ja ylläpitää 50 + työntekijöiden potentiaalia työelämässä.

Miksi Silver Grow Project?

Taustalla on työvoimapula ja väestön/työvoiman ikääntyminen, eläkeiän pidentyminen sekä myös työntekijöiden lisääntyvä halukkuus jatkaa työssään entistä pidempään. Suomen väestö ikääntyy muita EU-maita nopeammin ja ikärakenne on nopeasti muuttumassa. Nuorten työntekijöiden määrä on laskemassa ja ikääntyneiden puolestaan kasvamassa. Muutos on ollut jo nyt nopeaa: eläkkeelle jäätiin vuonna 2021 noin kolme vuotta myöhemmin kuin 2004. Tämä trendi jatkuu vielä parikymmentä vuotta. Työvoiman ikääntyessä monet organisaatiot kärsivät työvoimapulasta ja kertovat vaikeuksistaan rekrytoida tai pitää työsuhteessa osaavaa työvoimaa. EU-maissa pyritäänkin lisäämään 55-64 ikäisen väestön työllisyysastetta.

Väestön ikääntyminen tuo tullessaan pidempää aktiivisuutta työelämässä ja tarvetta jatkuvaan uraohjaukseen, taitojen päivittämiseen ja uusien taitojen oppimiseen. Kokeneilla ja iäkkäimmillä työntekijöillä on monia vahvuuksia, kuten vahvaa osaamista, sitoutumista työn-antajaan, vastuuntuntoa. Toisaalta heidän haasteenaan on usein osaamisen ylläpitäminen ja uusien toimintatapojen omaksuminen.

Projektin viisi partnerimaata (Saksa, Puola, Slovenia, Suomi, Bulgaria) jakavat jo olemassa olevia ideoita ja käytäntöjä 50 + työntekijöiden tukemiseksi ja kehittävät uusia lähestymis-tapoja. Kehittämistyöhön kutsutaan mukaan erilaisia toimijoita: yrityksiä, julkisia organisaa-tioita, teollisuuden organisaatioita. Yhdessä tuotetaan ehdotuksia siitä, miten ikääntyneiden työntekijöiden ohjausta ja ammatillista koulutusta voisi kehittää. Uusia menetelmiä myös testataan ja kokeillaan käytännössä.

Projektiin osallistujat

Työnantajat ja johtajat, 50 + työntekijät, työelämä- ja uraohjaajat, kouluttajat, työelämävalmentajat, HR -henkilöstö, tutkijat.

Projektin toimintatavat

Projektin aikana eri maiden kokemuksia verrataan, haastatellaan työnantajia ja työntekijöitä ja kokeillaan ja testataan tehokkaita koulutus- ja ohjauskäytäntöjä. Tavoitteena on tehokkaan ja nopean auttamispolun kehittäminen. Projektin tulokset kootaan käsikirjaksi.

Lisää informaatiota: https://www.silvergrow.eu/

Partneri organisaatiot

  • VLO (PL) Voivodeship Labour Office in Katowice (VLO in Katowice) – projektikoordinaattori, Puola
  • JDU (PL) Jan Długosz University in Częstochowa, Puola
  • CPU (SI) Chamber of Commerce and Industry of Slovenia, Slovenia
  • INfaBW (DE) Research and Development Institute, Saksa
  • VEDA (BG) Varna Economic Development Agency, Bulgaria
  • SN (FI) Spangar Negotiations, Suomi

Partnerit Suomessa:

PsT Timo Spangar                                                                      PsL Anita Keskinen

Spangar Negotiations                                                                Tmi Aksessio

timo.spangar@gmail.com                                                            anita.p.keskinen@gmail.com

Puh. +358 50 5941114                                                                  Puh. +358 40 7315670

                                                                                                      www.aksessio-anita-keskinen.com